Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Warszawa

Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Warszawa

Komisja zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Polski i Grecji

Increase Normal Decrease
Prześlij innym
opublikowano: Poniedziałek, 18 Maja 2020 - 14:05, kgruba

Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o rejestrację polskiego „Podpiwka kujawskiego” oraz greckich „Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου” (Fasolia Kattarvias Rodou)/„Λόπια Κατταβιάς Ρόδου” (Lopatia Kattavias Rodou) w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

Komisja zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Polski i Grecji

 

„Podpiwek kujawski” to napój na bazie zbóż, koloru ciemnobrązowego, gazowany, fermentowany, słodzony i bezalkoholowy, którego głównymi składnikami są: palone ziarna jęczmienia, mielony korzeń cykorii oraz chmiel aromatyczny. Jest on produkowany w województwie kujawsko-pomorskim i sprzedawany w formie gotowego do spożycia napoju lub mieszanki w stanie suchym, do przygotowania napoju samodzielnie w domu.

 

„Φασόλια Κατταβιάς Ρόδου/Λόπα Κατταβιάς Ρόδου” są nasionami fasoli białej uprawianymi na wyspie Rodos w gminie Kattavia. Lokalni producenci nadal stosują tradycyjne techniki uprawy, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a Kattavia każdego roku obchodzi święto zupa fasolowej.

 

Te nowe oznaczenia geograficzne dołączą do już ponad 1 450 chronionych produktów, których wykaz znajduje się w bazie danych eAmbrosia.

 

Więcej informacji na ten temat znajduje się również na stronach poświęconych polityce jakości.

 

Źródło: Komisja Europejska

 

 

Strona wykorzystuje pliki cookies. W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności.